Grænsesøgende aktiviteter

Spejderkurser med grænsesøgende aktiviteter

I arbejdet med at uddanne hele mennesker og aktiviteter for børn, unge og voksne, snakker vi ofte om at flytte grænser. 

Det er fuldstændig afgørende, at vi er helt skarpe på HVORFOR, vi laver de aktiviteter vi laver, HVORDAN vi laver dem og hvilken effekt det kan have. Især når vi begynder at arbejde med emner som grænsesøgende og grænseoverskridende aktiviteter. Balancen er hårfin og det kan være umuligt at vide hvornår, en deltager ser en aktivitet som grænsesøgende og hvornår den er grænseoverskridende. Vi må aldrig lave aktiviteter der overskrider deltagerens grænser på en negativ møde. Deltagerne må aldrig komme i nærheden af at føle, at de har været udsat for overgreb. 

Staben skal altid have styr på indholdet i korpsets samværsregler.

Grænsesøgende og grænseoverskridende - hvad er forskellen?

Dansk ordnet definerer "Grænsesøgende" som optaget af at afprøve og udfordre grænserne for hvad der er acceptabelt. Her lægger vi særligt vægt på ordene AFPRØVE og UDFORDRE fordi det har fokus på at vise deltageren en vej hen til aktiviteten, men ikke med tvang at gennemfører. Man kan godt afprøve og sige nej tak. Man kan også udfordre uden at gå hele vejen. 

"Grænseoverskridende" ligger i ordet at man overskrider en grænse hos nogen. Vi kan ikke finde en klar definition til ordet i denne kontekt. Det tætteste på er "Grænsebrydende" som vi her tænker som det samme. Dette defineres som: bryder grænser ned og overskrider etablerede normer. Her lægger vi vægt på ordene BRYDER NED og OVERSKRIDER som værende negative da de er af destruktiv karakter. 

Da vores formål som spejdere er at bygge mennesker op, frem for at brugde dem ned, vil vores aktiviteter inden for denne type, altid kaldes grænsesøgende og have karakter heraf. Deltagerne skal have en fornemmelse af at have en hånd i ryggen, som er støttende og ikke skubbende. 

Etiske retningslinjer

Vigtige overvejelser