Grænsesøgende aktiviteter
Spejderkurser med grænsesøgende aktiviteter
I arbejdet med at uddanne hele mennesker og aktiviteter for børn, unge og voksne, snakker vi ofte om at flytte grænser.
Det er fuldstændig afgørende, at vi er helt skarpe på HVORFOR, vi laver de aktiviteter vi laver, HVORDAN vi laver dem og hvilken effekt det kan have. Især når vi begynder at arbejde med emner som grænsesøgende og grænseoverskridende aktiviteter. Balancen er hårfin og det kan være umuligt at vide hvornår, en deltager ser en aktivitet som grænsesøgende og hvornår den er grænseoverskridende. Vi må aldrig lave aktiviteter der overskrider deltagerens grænser på en negativ møde. Deltagerne må aldrig komme i nærheden af at føle, at de har været udsat for overgreb.
Staben skal altid have styr på indholdet i korpsets samværsregler.
Grænsesøgende og grænseoverskridende - hvad er forskellen?
Dansk ordnet definerer "Grænsesøgende" som optaget af at afprøve og udfordre grænserne for hvad der er acceptabelt. Her lægger vi særligt vægt på ordene AFPRØVE og UDFORDRE fordi det har fokus på at vise deltageren en vej hen til aktiviteten, men ikke med tvang at gennemfører. Man kan godt afprøve og sige nej tak. Man kan også udfordre uden at gå hele vejen.
"Grænseoverskridende" ligger i ordet at man overskrider en grænse hos nogen. Vi kan ikke finde en klar definition til ordet i denne kontekt. Det tætteste på er "Grænsebrydende" som vi her tænker som det samme. Dette defineres som: bryder grænser ned og overskrider etablerede normer. Her lægger vi vægt på ordene BRYDER NED og OVERSKRIDER som værende negative da de er af destruktiv karakter.
Da vores formål som spejdere er at bygge mennesker op, frem for at brugde dem ned, vil vores aktiviteter inden for denne type, altid kaldes grænsesøgende og have karakter heraf. Deltagerne skal have en fornemmelse af at have en hånd i ryggen, som er støttende og ikke skubbende.
Etiske retningslinjer
Grænsesøgende eller grænseoverskridende? Vær helt skarp!
Grænseoverskridende aktiviteter → grænsesøgende aktiviteter (med skærpet opmærksomhed)
Det skal være omkostningsfrit at sige fra
Mulighed for at sige fra til den enkelte aktivitet skal være omkostningsfrit – bortset fra at man naturligvis går glip af selve aktiviteten
Vær opmærksom på at der kan opstå gruppepres, ingen skal presses til noget de ikke har lyst til
Der må ikke være noget konkurrenceelement i grænsesøgende aktiviteter, heller ikke at man går glip af point ved ikke at gennemføre
Vær opmærksom på reaktion fra deltagerne
Hav en plan og have tænkt forskellige scenarier igennem
Staben skal stille sig til rådighed efterfølgende til afklarende og opsamlende spørgsmål fra deltageren og forældrene, også efter kursets afslutning
Hav altid et klart formål der bidrager til deltagernes udvikling
Formålet med aktiviteten skal oplyses – som hovedregel altid, men som minimum på forespørgsel. Formålet skal være af en udviklende karakter. Det er altså ikke nok at have et formål, der i sig selv er at lave grænseoverskridende aktiviteter. Der skal være en mening med det man gør. Hvad skal deltagerne opnå ved denne aktivitet?
Hvis deltageren udtrykker den mindste usikkerhed, skal staben selv, og med det samme, tage initiativ til at forklare aktivitetens formål og forløb.
Vigtige overvejelser
Særligt fokus på læringspotentiale og mål
Deltagerne er nye, selv om staben er erfaren – pas på udviklingskurven så man ikke rammer over målet og på den måde giver dårlige erfaringer
Skærpet opmærksomhed på stabens potentielle reaktioner også
Hvis elementer i den aktivitet I påtænker at lave, normalt varetages personer med en længere faglig uddannelse, så skal I som frivillige IKKE lave den. Det kan virke sejt og fedt i idefasen, men husk at I IKKE er rockstjerner - I er ROLLEMODELLER!