Aflivning af dyr
Indhold på denne side
Dansk Jagtforbund har på deres hjemmeside en liste over kontaktpersoner indenfor Danmarks Otte kredse.
På listen kan der ses evt. mail-adresser som kan skrives til, hvis man ønsker at kontakte en jæger, der eventuelt kan hjælpe med en aktivitet der involverer aflivning af levende dyr.
Foto: Johny Kristensen
Hvis det vælges, at der skal slagtes høns, fisk eller kaniner på et kursus, skal der være et klart formål med denne aktivitet og det skal gøres med respekt. Selve aflivningen skal ske på forsvarlig vis. Det vil sige, at den som står for aflivningen skal have erfaring i at slå dyret ihjel. Aflivningen skal ske så hurtigt som muligt og ikke ved drukning.
Det kræver ikke jagttegn at aflive de tre dyrearter, med mindre det sker ved at anvende skydevåben. Derudover må personen, der afliver dyrene, ikke være under 15 år. Man kan læse op på reglerne på retsinformation.dk
Overvej kraftigt, om instruktøren der står for aktiviteten/instruktionen hvori aflivningen indgår har kompetencerne til at formidle denne aktivitet på fornuftig vis. Ellers kan der med fordel kontaktes en lokal jæger, naturvejleder eller lignende som ekstern formidler.
På den ene side kan en instruktion gavne deltagerne, ved at give dem viden om: Dyrets anatomi, brugen af hele dyret til nyttige formål, princippet om bæredygtighed ved jagt, læren om os selv og vores egen anatomi gennem dyret, menneskets relation til naturen og læring om deltagerens egen viscerale reaktion ved oplevelsen.
På den anden side kan aflivning af dyr være meningsløst, spildfuldt, uhygiejnisk og stødende hvis førnævnte principper ikke italesættes på en fornuftig måde.
Når aflivningen finder sted, skal staben være klar på, at nogle deltagere ikke bryder sig om at se døde dyr.